Cafeaua - beneficii și efecte asupra sănătății 1
Blog

Cafeaua – beneficii și efecte asupra sănătății

Cercetătorii au analizat răspunsurile a peste 500.000 de băutori de cafea cu vârsta între 20 şi 79 de ani. Aceştia au fost monitorizaţi pe parcursul a aproximativ 20 de ani.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume şi, de cele mai multe ori, este consumată fie pentru conţinutul de cofeină, fie pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. Numeroase studii efectuate de oameni de ştiinţă au arătat că aceasta poate menţine tensiunea arterială în limitele normale şi reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare.

Potrivit unui studiu publicat recent în European Journal of Preventive Cardiology, se pare că modalitatea cea mai potrivită de a prepara cafeaua este la filtru, nu la ibric, aşa cum mulţi dintre noi obişnuim să facem zi de zi. În felul acesta cafeaua îşi păstrează antioxidanţii care neutralizează acţiunea radicalilor liberi ce pot cauza stresul oxidativ.

Cafeaua preparată la cafetieră îşi menţine mai bine proprietăţile

Cercetătorii au constatat că persoanele cu vârsta sub 60 de ani care beau între una şi patru ceşti de cafea, în special cafea făcută la filtru, prezentau rate scăzute de boli cardiovasculare şi erau mai longevive. Aceste efecte benefice dispăreau însă pe măsură ce cantitatea de cafea consumată era mai mare. Studiul a mai arătat că, spre deosebire de cafeaua la ibric, cafeaua preparată la cafetieră îşi menţine mai bine proprietăţile.

Câtă cafea e bine să bei într-o zi?

Consumul cafelei este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială şi insomnii. Cât de multă cafea este periculoasă? Nutriţionistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi.
„Sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceaşcă espresso conţine în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creşterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbţia redusă de calciu şi fier“, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Şi cafeaua decofeinizată conţine cafeină

„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată. Aceasta se obţine de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenţi chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Reţineţi că şi cafeaua decofeinizată conţine cafeină, însă mult mai puţină decât o cafea obişnuită”, mai spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Zaţul de cafea are o mulţime de utilizări

Savanţii au descoperit că diterpenele, substanţe organice care favorizează creşterea colesterolului în sânge şi care se găsesc în boabele de cafea, sunt reţinute de filtrul de hârtie din cafetieră. O ceaşcă de cafea nefiltrată ar conţine de 30 de ori mai multe diterpene decât una de cafea la filtru, susţin oamenii de ştiinţă. Astfel se explică efectul benefic observat în rândul persoanelor studiate. Nu uita că şi zaţul de cafea are o mulţime de utilizări, aşa că nu îl arunca la gunoi!

Limitează consumul de cafea la maximum trei ceşti pe zi

De reţinut însă că moderaţia este cuvântul-cheie, indiferent că este vorba despre cafea sau despre un aliment, oricât de sănătos ar fi acesta. Aşadar, limitează consumul de cafea la maximum trei ceşti pe zi. Prepar-o cât mai simplu, fără adaosuri de calorii, cum ar fi zahărul sau frişca.

Cafeaua conţine calorii

În timp ce oferă energie la prima oră a dimineţii, să nu uităm că şi cafeaua conţine calorii, mai ales atunci când o bei cu zahăr, lapte sau alte ingrediente aromate.

Calorii în funcţie de tipul de cafea

Fiind măcinată şi fiartă, în mare parte cafeaua conţine foarte multă apă şi un număr mic de calorii. Există însă numeroase sortimente de cafea. Iată câte calorii conţine fiecare şi cum să faci alegerea potrivită pentru cei 240 ml.

 • Cafea neagră- 2 calorii
 • Cafea neagră cu gheaţă- 2 calorii
 • Espresso- 20 calorii
 • Cafea cu 15ml de cremă de vanilie- 32 calorii
 • Cafea cu 15ml de lapte degresat- 7 calorii
 • Cafea cu 15ml de lapte degresat şi o linguriţă de zahăr- 38 calorii
 • Latte- 72 calorii
 • Latte cu arome- 134 calorii
 • Cappuccino- 46 calorii
 • Macchiato- 52 calorii
 • Mocha- 129 calorii

 

16,00 lei (TVA inclus)
10,90 lei (TVA inclus)

Cafea Miscela cea mai buna cafea 100g

Stimulați de primirea calității de Furnizor al Casei Regale a României, Leonard Caffe a creat o miscelă de excepție, demnă de titlul

7,50 lei (TVA inclus)

Cafea Costa Rica Leonard 100g

Foarte puțin acidă, 1,34% cofeină, aromată, poate fi o cafea desăvârșită, doar dacă îi acordăm respectul cuvenit! Proaspăt râșnită și

10,90 lei (TVA inclus)

Cafea Ethiopia Yergacheffe Leonard 100g

Cultivată în zona Yergacheffe, la peste 1900m alt., de unde își are și numele, Ethiopia Yergacheffe, este cea mai buna

8,90 lei (TVA inclus)

Cafea Kilimanjaro Leonard 100g

Cafeaua Kilimanjaro este una dintre cafelele arabice ce nu mai au nevoie de nicio prezentare. Ușor acidă, datorită solului vulcanic, prăjită

10,00 lei (TVA inclus)

Cafea Indonesia 100g

Cafea Indonesia 100g INDONESIA SUMATRA: aroma subtila, florala, aciditate medie, corp si nu in ultimul rand mentionam gustul ce este

25,00 lei (TVA inclus)

Cardamom Coffe 250g

Cardamom Coffe 250g Cafea macinata cu cardamom,100%Arabica,250g.

7,00 lei (TVA inclus)

Cafea Decofeinizata 100g

Cafea Decofeinizata 100g 1.Cafeaua decofeinizată reduce riscul de cancer la prostată 2.Cafeaua decofeinizată reduce riscul de diabet

7,00 lei (TVA inclus)

Cafea Espresso Gourmet 100g

Cafea Espresso Gourmet 100g Espresso Gourmet – O rafinata selectie de cafea 100% Arabica originara din zonele de cultura cele

7,00 lei (TVA inclus)

Cafea Columbia 100g

Cafea Columbia 100g Cafeaua de origine din Columbia este considerata de multi cunoscatori parte a “sfintei treimi a cafelelor” alaturi

7,00 lei (TVA inclus)

Cafea aromă portocale 100g

Cafea aromă portocale 100g Cafea 100% Arabica, cu aromă naturală de portocale.

10,00 lei (TVA inclus)

Cafea Kenya 100g

Descriere scurta Cafea Kenya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *