Cos

Uleiul de Cocos – Beneficiile si Utilizarea lui

Uleiul de Cocos – Beneficiile si Utilizarea lui

În ultimii ani, s-a vorbit tot mai des despre beneficiile uleiului de cocos asupra sănătății organismului. În prezent, el este folosit ca produs cosmetic, adaugat în diferite diete sau folosit de gospodine în bucătărie.

Uleiul de Cocos - Beneficiile si Utilizarea lui 6

 

Uleiul de cocos este un ulei vegetal, extras din miezul nucii de cocos. Extragerea se poate face din miezul de nucă uscat sau în stare crudă. În funcție de modalitatea de extragere, putem întâlni mai multe tipuri de ulei de cocos:

  • Ulei de cocos rafinat – este preparat la temperaturi înalte (200 de grade Celsius), printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanțe chimice, care ajută la albirea produsului sau la îndepărtarea mirosului specific;
  • Ulei de cocos nerafinat – este uleiul procesat cel mai puțin, fără modificări chimice, prin urmare, păstrează mai mulți antioxidanți și este mai bogat în nutrienți decât uleiul rafinat. Acesta este etichetat, de obicei, ca „virgin” sau „extravirgin”;
  • Uleiul de cocos virgin, presat la rece – termenul de virgin înseamnă ca uleiul este, în general, neprocesat și că nu a trecut prin niciun mecanism de albire sau de eliminare a mirosului;
  • Ulei de cocos extravirgin presat la rece – este obținut din pulpele proaspete de nucă de cocos, ceea ce permite uleiului să-și pastreze mirosul, gustul și o parte din proprietățile nucii de cocos. La fel ca în cazul uleiului virgin, și cel extravirgin se obține fără adăugarea niciunei substanțe chimice.

De regulă, uleiul de cocos presat la rece este 100% natural, fiind obținut strict prin procedee mecanice, fără a fi extras la temperaturi înalte (cum este în cazul uleiului rafinat). Avantajul este că uleiul presat la rece păstrează calitățile nutritive ale miezului de nucă de cocos, fiind mai sănătos.

Uleiul de Cocos - Beneficiile si Utilizarea lui 7

Beneficiile uleiului de cocos pentru organism:

  • protejeaza inima – datorita nivelului ridicat de acid lauric, uleiul de cocos ajuta productia de colesterol HDL (cunoscut drept colesterolul „bun“) din organism. Acest tip de colesterol benefic ajunge la ficat, unde este descompus, nu afecteaza vasele de sange si, prin urmare, reduce riscul de aparitie a afectiunilor cardiace.
  • regleaza metabolismul – uleiul de cocos contine trigliceride cu lant mediu care pot creste arderile depozitelor de grasime din organism, deoarece lanturile medii se descompun mai usor, ajutand totodata la cresterea nivelului de energie.
  • protejeaza organele interne
  • imbunatateste digestia – uleiul de cocos ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului digestiv si previne aparitia problemelor la nivelul stomacului sau al aparatului digestiv.
  • stimuleaza sistemul imunitar
  • are efect anti-imbatranire
  • lupta cu candida – uleiul de cocos calmeaza inflamatia provocata de cancida, iar datorita capacitatii sale ridicate de a retine umezeala, previne descuamarea pielii.
  • protejeaza pielea
  • sporeste capacitatea de concentrare – ajuta la imbunatatirea memoriei si mareste capacitatea de concetrare.

Uleiul de Cocos - Beneficiile si Utilizarea lui 8

Cum se foloseste corect uleiul de cocos in bucatarie?

Este perfect pentru copt, pentru prajituri si poate la fel de bine sa inlocuiasca si untul. Poate fi folosit zilnic in tot felul de preparate, mai ales in diferite retete de smoothie-uri, un ingredient ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor active care obisnuiesc sa faca sport sau diferite activitati matinale.

Untul de cocos poate fi adaugat in cafea daca este amestecat cu alte ingrediente pentru a fi transformat in frisca. Totodata poate inlocui uleiul de floarea-soarelui atunci cand faci diferite dressinguri sau sosuri, si maioneza va fi mult mai sanatoasa cu ajutorul uleiului de cocos.

Uleiul de Cocos - Beneficiile si Utilizarea lui 9

Cum poți folosi uleiul de cocos pentru îngrijirea părului

Compoziția sa uleioasă și hidratantă face ca uleiul de cocos să fie perfect pentru îngrijirea părului. Îl poți folosi ca tratament pentru prevenirea ruperii firului de păr. După spălare, aplică puțin ulei de cocos pe vârfuri, pentru a preveni deteriorarea lor.

De asemenea, îl poți utiliza ca mască pentru păr. Înainte de spălare, încălzește într-un bol 3-5 lingurițe de ulei de nucă de cocos. Când este cald, aplică uleiul cu mâna pe firele de păr, începând din zona vârfurilor și continuând cu zona scalpului. Masează părul bine, până când vei observa că acesta este complet acoperit cu ulei. După aplicare, pune pe păr o cască de duş și lasă uleiul să acționeze două ore. În final, spală părul foarte bine de două sau de trei ori, până când nu se mai simte uleios și lasă-l să se usuce natural, fără să utilizezi uscătorul de păr.

Uleiul de Cocos - Beneficiile si Utilizarea lui 10

Indiferent cum alegi sa folosesti uleiul de cocos, acesta se va dovedi util in orice situatie. Important este sa alegi produsul potrivit, adica un ulei de cocos virgin sau extravirgin, nerafinat si presat la rece. Acesta pastreaza toate proprietatile sale naturale, benefice pentru sanatate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gust Oriental
Main Menu x